Narsisseja.

Maailman IBD-päivää vietetään 19.5.2019

Maailman IBD-päivää vietetään maailmanlaajuisesti vuosittain 19.5. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa tulehduksellisista suolistosairauksista eli IBD:stä ympäri maailmaa. IBD:tä sairastaa jo 50 000 suomalaista. Määrä kasvaa noin kahdella tuhannella vuosittain, ja IBD:stä onkin tulossa Suomessa kansantauti. Tulehdukselliset suolistosairaudet, eli Crohnin tauti ja colitis ulcerosa eli haavainen paksusuolentulehdus, yleistyvät Suomessa muita maita nopeammin. IBD:hen sairastutaan tyypillisimmin 15–35-vuotiaana, mutta sairaus voi puhjeta missä iässä vain. Syytä sairastumiseen ei tiedetä.

#näkymätönsairaus ja violettia valoa

Maailman IBD-päivää vietetään aktiivisesti myös Suomessa, mutta varsinkin somessa eli sosiaalisessa mediassa. Vuoden 2019 teemana on Näkymätön sairaus. Sosiaalisessa mediassa teema näkyy hashtageilla #näkymätönsairaus ja #IBDFI ja #maailmanibdpäivä. Miten sinä toisit esille sairautta, joka ei näy ulospäin? Haastamme sinut kertomaan tarinasi ja jakamaan kuvasi sosiaalisessa mediassa!

Maailmanlaajuista IBD-päivää vietetään aktiivisesti varsinkin ympäri Eurooppaa, jossa yleiseksi tavaksi on tullut valaista kuuluisia maamerkkejä violetilla värillä. Violetti on tulehduksellisten suolistosairauksien tietoisuusväri. Suomi ei osallistu kohteiden valaisuun 19.5., sillä toukokuun illat ovat hyvin valoisia eikä valaistus pääsisi esiintymään edukseen. Sen sijaan joulukuun alussa vietettävällä IBD-viikolla valaistaan erilaisia kohteita ympäri Suomea.

Euroopassa valaistaviin kohteisiin ja muihin siellä järjestettäviin tapahtumiin voit tutustua osoitteessa www.worldibdday.org, ja sosiaalisessa mediassa IBD-päivää seurataan hashtageilla #maailmanibdpäivä #worldibdday #makingtheinvisiblevisible.

Voit päivittää Facebook-profiilisi IBD-päivää varten tämän sivun alalaidasta löytyvällä Facebook-kansikuvalla. Kansikuvassa kiemurtelee violetti tietoisuusnauha. Violettia tietoisuusnauhaa käytetään yleisesti kuvaamaan IBD:tä ja tätä näkymätöntä sairautta sairastavien tukemista.

Toteutuuko hyvä hoito?

Ennen Maailman IBD-päivää julkaistiin IBD-barometri 2019. Barometrin mukaan lähes kolmasosalla IBD:tä sairastavista sairaus on edennyt vaikeampaan suuntaan viimeisen kolmen vuoden aikana. Viidesosalla alle 30-vuotiaista vastaajista on vaikeuksia selvitä arjesta sairauden kanssa.

IBD-barometri on valtakunnallinen kyselytutkimus IBD:n hoidosta Suomessa, ja sen tavoitteena oli kartoittaa hoidon toteutumisen nykytilannetta sekä selvittää mitkä tekijät määrittelevät hyvän hoidon potilasnäkökulmasta. Barometri toteutettiin yhteistyössä Janssen-Cilag Oy:n kanssa ja kyselyn toteutti Kantar-TNS Oy. Barometrin tuloksia koskeva tiedote on luettavissa täältä >>

Tänä vuonna Crohn ja Colitis ry viettää Maailman IBD-päivää Kevätpäivien yhteydessä Kemissä. Tänä vuonna päivän pääpaino on kuitenkin sosiaalisessa mediassa, mutta someen voi bongata ja jakaa hienoja violetin sävyisiä kuvia Kevätpäivien sunnuntain tutustumiskohteesta, eli Kemin jalokivigalleriasta!